top of page
Search

De ce “se retrag” gingiile?

Writer's picture: ancaciochinaruancaciochinaru

Retractia gingivala este procesul in care marginea gingiei din jurul dintelui coboara expunand mai mult dintele sau radacina dintelui.

Atunci cand ea apare se formeaza intre dinti pungi parodontale sau spatii mai mari decat de obicei, spatii care fac mai usor ca resturile alimentare sa stagneze intre dinti si consecutiv proliferarea bacteriana sa creasca. Retractia gingivala lasata netratata va determina ca osul si tesutul de suport al dintilor sa poata fi afectate sever pana la pierderea dintilor.

Retractia gingivala este o problema destul de des intalnita, iar datorita faptului ca se instaleaza gradual, multi oameni rateaza semnele de avertizare. Primul semn al retractiei gingivale este de obicei sensibilitatea dentara sau dintele sa para mai lung decat de obicei in mod vizibil. De cele mai multe ori se poate simti si o depresiune imediat sub gingie.

Afectiunea nu este ceva ce ne-am dori sa ignoram, iar daca suspicionati ca prezentati semnele acestei afectiuni ar trebui sa faceti o programare pentru un consult. Exista tratamente neinvazive locale pentru a repara tesutul si pentru a preveni un risc viitor de a dezvolta aceasta afectiune.


De ce se retrag gingiile?


Sunt mai multi factori care contribuie la acest lucru:

Boala parodontala - infectie bacteriana a gingiei care distruge tesutul gingival si osul de suport al dintilor. Reprezinta principala cauza a retractiei gingivale.

Genetica - unii oameni pot fi mai susceptibili in a dezvolta boala parodontala comparativ cu altii. De fapt studiile arata ca mai mult de 50% din populatie este susceptibila la afectare parodontala pe linie genetica, chiar daca au o igiena dentara foarte buna.

Periajul dentar agresiv - daca periajul dentar este prea apasat sau intr-un mod incorect este posibil ca smaltul sa devina mai sensibil si sa se macine mai ales la limita cu gingia.

Igiena dentara insuficienta - periajul incorect, lipsa folosirii atei dentare sau a dusului bucal sau a unei ape de gura fac mai usoara aparitia placii dentare si a tartrului, acea substanta dura care se formeaza pe si intre dinti si care poate fi indepartata doar printr-o manopera de curatare profesionala (detartraj)

Schimbarile hormonale - fluctuatiile hormonale la femei din timpul pubertatii, sarcinii sau a menopauzei pot duce la retractii gingivale si sensibilitate dentara asa numitii dinti sensibili.

Fumatul - fumatorii au placa bacteriana si saliva mai vascoasa, aceasta aderand mai usor pe dinti, fiind mai greu de indepartat prin igiena zilnica si tartrul astfel se formeaza mai repede.

Bruxismul - afectiunea in care pacientii strang din dinti intr-un mod incontrolat poate duce la retractii gingivale si osoase datorita fortelor excesive exercitate in mod continuu pe dinti si suportul osos.

Dintii inghesuiti si ocluzie (muscatura) deficitara

Body-piercing-urile - acestea pot stagna pe zona gingivala din spatele dintilor frontali mandibulari retragand gingia prin cauza traumatica.

143 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Medic stomatolog

Competenta Implantologie

Certificare LASER

Dr. Anca Ciochinaru

Locatie

Clinica Privata

Strada Helesteului, numarul 14, Sector 1, Bucuresti, cod 011988

Tel: 0723680489

© 2020 by Anca Ciochinaru

bottom of page