top of page
Search

“Razboiul Stelelor” in stomatologie

Writer's picture: ancaciochinaruancaciochinaru

Stomatologia are o noua arma in lupta impotriva carilor dentare. Aceasta "sabie luminoasa" a stomatologiei este laserul cu Erbiu. Laserul dentar este cea mai recenta inovatie moderna a secolului XXI. Laserele cu erbiu s-au dovedit a fi sigure si eficiente pentru indepartarea cariilor dentare, precum si in pregatirea obturatiilor (plombelor), pe langa multe proceduri chirurgicale la nivelul tesuturilor moi si dure.

Laserul cu erbiu ofera o alternativa la freza de mare viteza, eliminand teama si disconfortul pacientului, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Laserul revolutioneaza ingrijirea dentara, asa cum a facut-o in multe alte domenii ale vietii noastre. Cu ajutorul laserului cu erbiu, medicul dentist poate oferi o nouã metoda de ingrijire dentara, care poate fi efectuata, in multe cazuri, fara anestezie locala.

Majoritatea pacientilor considera ca procedurile cu laser sunt extrem de confortabile. Atat de confortabile, incat in multe cazuri nu este necesarã anestezia. Persoanele care au experimentat tratamentul cu laser pentru pregatirea cavitatii raporteaza ca nu simt nimic mai mult decat atingerea piesei de mana si o usoara senzatie ocazionala de caldura. Pacientii adolescenti semnaleaza o senzatie de “furnicatura".

Din nefericire, ocazional trebuie sa se foloseasca in continuare freza conventionala pentru indepartarea restaurarilor metalice anterioare.

Laserul dentar elimina adesea efectele secundare neplacute asociate cu multe proceduri dentare: durere, sangerare, inflamatie, amorteala. De asemenea, nu creeaza niciun efect secundar propriu cunoscut de aceea este unealta perfecta pentru a revolutiona stomatologia viitorului.

In acest articol vom descrie succint mecanismul de actiune asupra tesuturilor dentare dure.


Mecanismul de actiune asupra tesuturilor dure


Mecanismul de actiune asupra tesuturilor dure ale corpului uman(adica smalt, dentina, cement, os) consta in faptul ca laserul cu erbiu livreaza fotoni intr-o matrice de pulverizare aer-apã cu forte microexplozive rezultate asupra picturilor de apã. Se presupune cã acest proces contribuie in mod semnificativ la mecanismul de taiere a tesuturilor dure, avand veritabile efecte fotomecanice.

Lumina laser de energie mare si cu impulsuri scurte provoaca o încalzire rapidã a tesutului dentar intr-o zona mica. O unda de soc rapida este creata atunci cand energia se disipeaza in mod exploziv pe masura ce are loc o expansiune volumetrica a apei. Acest lucru se numeste cavitatie.

Moleculele de apã din zona tinta sunt supraincalzite, explodeaza si astfel ablationeaza

structura dentara si tesutul carios.

Se produce, de asemenea, un efect bactericid, tipic pentru interactiunea laser-tesut. Undele de soc care apar se datoreazã unei fotovaporizari rapide a apei, producand o schimbare volumetrica a starii lichidului din interiorul dintelui. Aceasta schimbare genereaza presiuni ridicate, indepartand si distrugand selectiv zone de tesut adiacente.

Efectul fotoacustic care se dezvolta este caracterizat de un timp de interactiune scurt(100

microsecunde) si de o densitate energetic ridicatã. Apa,

hidroxiapatita si colagenul au o afinitate crescuta pentru aceastã energie laser.

Pulverizarea apei de catre piesa de mana a laserului accelereazã acest efect.

S-a demonstrat cã indepartarea exploziva a tesutului mediata de ара este cea mai

eficienta modalitate de indepartare a tesutului, transferand in acelasi timp o caldura minima catre dintele ramas, microscopia electronica aratand ca laserul cu erbiu face taieturi curate prin smalt si dentina.


Mecanismul de actiune a laserului cu erbiu consta in faptul ca apa care este legata de structurile cristaline ale dintelui absoarbe usor si prompt lumina. Vaporizarea apei laserului la nivelul substratului mineral provoaca expansiune masiva a volumului, iar aceasta expansiune face ca materialul din jur sa explodeze.

Laserul cu erbiu este mai lent in taierea smaltului fata de taierea dentinei. Acest lucru se intampla deoarece exista mai multa apa in dentina fata de smalt si mai multa apa in dentina cariata, ablatia fiecareia dintre aceste tesuturi avand loc cu o viteza diferita.



Traducere partiala articol stiintific Fred S. Margolis, DDS, FICD, FACD, Revista Alpha Omega, Vol 99, nr 32006


72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Medic stomatolog

Competenta Implantologie

Certificare LASER

Dr. Anca Ciochinaru

Locatie

Clinica Privata

Strada Helesteului, numarul 14, Sector 1, Bucuresti, cod 011988

Tel: 0723680489

© 2020 by Anca Ciochinaru

bottom of page