Stomatologia cu laser oferă o opțiune de tratament mai confortabilă pentru o serie de proceduri dentare care implică țesuturi dure sau moi în comparație cu freza traditionala și cu alte instrumente non-laser.
LASER înseamnă „amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiații”(light amplification by the stimulated emission of radiation)
Instrumentul creează energie luminoasă într-un fascicul foarte îngust și focalizat. Această lumină laser produce o reacție atunci când lovește țesutul, permițându-i să îndepărteze sau să modeleze țesutul.
Stomatologia cu laser este utilizată într-o varietate de proceduri, inclusiv:
tratarea hipersensibilității
tratarea cariilor dentare
tratarea parodontopatiei
albirea dinților
Cum se efectuează tratamentele cu laser?
Cele două tipuri principale de proceduri realizate cu laserul dentar sunt procedurile pentru țesut dur și pentru țesut moale. Țesutul dur se referă la dinți, iar țesutul moale se referă la gingii.
Procedurile uzuale realizate cu laserul la nivelul țesuturilor dure includ:
Detectarea cariilor: Laserele pot detecta devreme cariile.
Obturatii dentare si prepararea cavitatilor pentru obturatii. Anestezia locală și frezele tradiționale nu sunt adesea necesare, folosin tratamentele cu laser. Laserii pot ucide bacteriile dintr-o leziune carioasa, ceea ce poate ajuta la sănătatea pe termen lung a unui dinte.
Tratarea sensibilității dinților. Dinții care au sensibilitate la cald și la frig pot fi tratați cu lasere dentare care sigilează canaliculele dentinare.
Procedurile uzuale realizate cu laserul la nivelul țesuturilor moi includ:
Tratarea unui „gummy smile”. Laserele sunt folosite pentru a remodela țesutul gingival asociat cu „gummy smile”, în care lungimea gingiilor acoperă o mare parte din dinte.
Alungirea coroanei. Această procedură remodelează atât țesutul gingival, cât și osul pentru o structură dentară mai sănătoasă, ceea ce ajută la plasarea restaurărilor pe dinți.
Tratarea atașamentului frenului limbii. Cei cu un frenul gros sau strâns (pliul pielii sub partea din față a limbii care se ancorează pe podeaua gurii) pot beneficia de o frenectomie cu laser.
Alte proceduri cu laser includ:
Debridarea eficientă a pungilor parodontale, efect antibacterian (dezinfecţie).
Îndepărtarea precisă şi selectivă a leziunilor carioase; evitarea îndepărtării inutile de ţesut sănătos.
Tratamentul eficient al periimplantitei.
Tratamentul ATM (articulația temporomandibulară). Laserele pot ajuta la reducerea durerii și inflamației articulare.
Regenerarea nervilor. Laserele pot ajuta la regenerarea vaselor de sânge, a nervilor și a cicatricilor deteriorate.
Tratarea aftelor. Laserele pot reduce timpul de vindecare și pot reduce durerea cauzată de răni.
Albirea dintilor. Laserele accelerează procesul de albire în timpul sesiunilor de albire a dinților.
Ce tipuri de lasere sunt folosite?
Profesioniștii din domeniul stomatologiei folosesc fie lasere pentru țesuturi dure, fie laser pentru țesuturi moi, în funcție de tratament. Unii vor folosi ambele tipuri dacă tratamentul permite.
Laserele de țesut dur pot tăia structura dinților. Lungimile lor de undă sunt absorbite prin combinația de apă și un mineral specific găsit în dinți. Aceste lasere sunt folosite cel mai frecvent pentru pregătirea sau modelarea dinților pentru lipirea compozitului, pentru repararea obturatiilor dentare care s-au uzat și pentru a îndepărta leziunile carioase dentare.
Laserele de țesut moale pot fi absorbite prin apă și hemoglobină. Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge.
Aceste lasere sunt utilizate pentru tratarea parodontopatiei, inclusiv uciderea bacteriilor și activarea regenerării țesuturilor.
Laserele de țesut moale sigilează terminațiile nervoase și vasele de sânge în timp ce pătrund în țesut. Din acest motiv, mulți nu resimt aproape nicio durere după tratamentul cu laser. Laserele promovează, de asemenea, o vindecare mai rapidă a țesurilor.
Comments